Afwijkende BTW tarieven instellen

Verkoop je digitale producten aan buitenlandse particulieren binnen Europa en je verwacht meer dan €10.000,- omzet te gaan doen? Dan moet je bij verkoop het BTW-tarief van het land waaruit de klant afkomstig is hanteren.

Voorbeeld:
Een particuliere klant uit Duitsland koopt een product met het hoge BTW tarief (21% in Nederland). Dan moet deze omgerekend worden naar het toepasselijke hoge BTW tarief uit Duitsland, namelijk 19%.

In Nederland kennen we momenteel 2 tarieven: 21% (hoog) en 9% (laag). In landen zoals Ierland kennen ze ook nog een extra laag tarief en zelfs nog een superverlaagd tarief.

De geldende BTW tarieven per EU land kun je vinden op deze pagina: https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_nl.htm

Hieronder lees je hoe je deze afwijkende BTW-tarieven kunt instellen voor de landen waarin je verkoopt.

Stap 1: Ga naar Instellingen > BTW > Klik op het tarief waarvan je een variant wil toevoegen, bijvoorbeeld BTW Hoog.

Stap 2: We nemen Duitsland even als voorbeeld. Op deze pagina is te zien dat het hoge BTW tarief voor Duitsland 19% bedraagt. Voeg dit tarief toe op een nieuwe regel en klik op het groene vinkje om op te slaan.

Stap 3: Mocht het land waarin je verkoopt nog meer BTW tarieven hanteren dan "Hoog" en "Laag", dan kun je een extra BTW-tarieven toevoegen door op "Tarief toevoegen" te klikken.

Stap 4: Controleer of bij de prijs van het product het juiste BTW tarief is ingesteld. Je kunt de prijs van je product toevoegen en aanpassen door naar het product te gaan en op Prijzen te klikken. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer een klant tijdens het afrekenen een Duits adres invult wordt automatisch het juiste BTW tarief gebruikt.