Google Instellingen

Universal Analytics

Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je diepgaande en uitgebreide statistieken kunt verzamelen over bezoekers op je website.

Activeren binnen Membirds
Analytics kan binnen Membirds geactiveerd worden via de pagina "Instellingen > Google" door de US code in te voeren bij veld "Google Analytics".

Je kan Analytics 4 (GA4) activeren binnen google tagmanager.

Google Tagmanager

Google Tag Manager is een gratis tool waarmee je zelf tags (ook wel scrips of codes) kunt toevoegen aan je website. Hiervoor dien je eenmalig de code van Google Tag Manager in de ledensite te plaatsen. Daarna kun je alle tags zelf plaatsen. Denk hierbij aan tags van tools zoals Hotjar of Google Ads. Ook het inrichten van gebeurtenissen (events) kun je gemakkelijk zelf doen.

Activeren binnen Membirds
Tagmanager kan binnen Membirds geactiveerd worden via de pagina "Instellingen > Google" door de GTM code in te voeren bij veld "Google Tagmanager".

Analytics 4 via Tagmanager

Toevoegen in Google tagmanager

1. Klik in tagmanager op nieuwe tag toevoegen

2. Bij tag configuratie kies je voor "Google Analytics: GA4-configuratie"

3. Geef het de titel "GA4 configuratie"

4. Voeg bij metings-ID het ID van de Analytics stream

5. Voeg als triggers een "Geschiedeniswijziging" en "Initialization - All Pages" toe. De Geschiedeniswijziging kun je toevoegen door rechtsboven op het plusje te klikken en dan Geschiedeniswijziging te selecteren. Deze zal dan tijdens het clicken door de ledensite elke keer een standaard paginaweergave doorsturen.

6. Klik hierna op de button Opslaan

Conversies bijhouden via Tagmanager Analytics 4

1. Klik op nieuwe tag toevoegen

2. Bij tag configuratie kies je voor "Google Analytics: GA4-gebeurtenis"

3. Geef het de titel "GA4 Ecommerce Transaction"

4. Selecteer bij Configuratietag de eerder aangemaakte optie "GA4-configuratie"

5. Bij gebeurtenisnaam geef je op "purchase".

6. Om de gebeurtenisparamaters in te voeren zul je eerst de beschikbare variabelen moeten toevoegen.

7. Voer hierna bij gebeurtenisparameters de volgende waardes in

ParameternaamWaarde selecteren
    transaction_idEcommerce Transaction ID
    valueEcommerce Price
    taxEcommerce Tax
    itemsEcommerce items
    couponEcommerce Coupon
    currencyEcommerce Currency

8. Bij trigger gebruik je de Purchase trigger.
  9. Sla nu de "GA4 Ecommerce Transaction" op.

Google Ads via Tagmanager

1. Klik in tagmanager op nieuwe tag toevoegen

2. Bij tag configuratie kies je voor "Conversies bijhouden' van Google Ads”

3. Geef het de titel "Google Ads Conversies"

4. Voer de Google Ads Conversie-ID & Conversielabel in.

5. Voer nu als eerst de beschikbare variabelen toe en ga dan door met stap 6.

6. Selecteer de onderstaande waardes

ParameternaamWaarde selecteren
    ConversiewaardeEcommerce Price
    Transactie-IDEcommerce Transaction ID
    Valutacode Ecommerce Currency

7. Bij trigger gebruik je de Purchase trigger.

8. Klik op Opslaan

Ecommerce Purchase trigger

1. Ga in tagmanager naar Triggers  en voeg een nieuwe trigger toe.

2. Geef deze de titel "Ecommerce Purchase"

3. Bij trigger configuratie kies je voor "Aangepaste gebeurtenis".

4. Selecteer hierna de optie "Sommige aangepaste gebeurtenissen" en gebruik de volgende waardes bij "Deze trigger activeren wanneer er een gebeurtenis optreedt en aan al deze voorwaarden is voldaan".
    Event - is gelijk aan - Purchase

5. Klik op Opslaan.

Variabelen toevoegen om beschikbaar te maken binnen tagmanager
We gaan als voorbeeld eerst het ecommerce.transaction_id toevoegen.

1. Ga binnen tagmanager naar variabelen en klik bij “Door de gebruiker gedefinieerde variabelen” op de button "Nieuw

2. Geef het de naam "Ecommerce Transaction ID" en bij variabele configuratie voeg je een "Variabele voor gegevenslaag" toe.

3. Naam van variabele voor gegevenslaag is ecommerce.transaction_id

4. Klik nu op Opslaan.

Voeg hierna op dezelfde wijze de onderstaande variabelen toe:

Ecommerce Priceecommerce.value
Ecommerce Taxecommerce.tax
Ecommerce Currencyecommerce.currency
Ecommerce Couponecommerce.coupon
Ecommerce Itemsecommerce.items

Variabele waarde omschrijving

ecommerce.transaction_id Ordernummer
ecommerce.value Order totaalbedrag excl. BTW
ecommerce.taxOrder totaal BTW
ecommerce.currencyOrder Valuta
ecommerce.coupon Order korting voucher
ecommerce.itemsOrder bestelde producten

Ecommerce Items bevat de volgende velden:

item_id Product artikelnummer, indien niet beschikbaar product ID
item_nameNaam van product
price Prijs van product
quantity Product aantal
currency Product valuta
coupon Korting voucher
discount Korting prijs